Schorzenia wątroby

0
124

Schorzenia wątroby
Schorzenia wątroby to wirusowe zapalenie wątroby nazwane inaczej żółtaczką rozróżniamy trzy typy wirusów A,B(HBV) oraz C (HCV) .Żółtaczka powoduje żółte zabarwienie skóry,przyczyna może być kamica żółciowa,wirusy,lub nowotwór. Nie ma co bagatelizować objawów i po zauważeniu pierwszych objawów należy udać się do lekarza.Zioła w tym wypadku działają pomocniczo.

Choroba wątroby to również kamica żółciowa,schorzenie to jest związane z obecnością w pęcherzyku żółciowym tzw.złogów w postaci kamieni. Zamkniecie dróg żółciowych kamieniem może wywołać żółtaczkę.Typowe objawy choroby wątroby w kamicy żółciowej to gwałtowny ból w nadbrzuszu szczególni po spożyciu niewłaściwych potraw (mięso smażone,lub wędzone)

Powiększenie wątroby może być objawem marskości wątroby która jest następstwem uszkodzenia miąższu wątroby na skutek działania leków,alkoholu czy też przebycia wirusowego zapalenia wątroby.

Objawy to najczęściej ból w prawym podżebrzu,osłabienie i czasami biegunki .Zioła mogą przynieść ulgę.

Przypominamy sobie kiedy boli nas brzuch, mamy nudności,wzdęcia,zgagę. Najczęściej w tym wypadku sięgamy po rapacholin lub jakiś inny środek który przynosi nam krótkotrwałą ulgę. Przy często powtarzających się dolegliwościach warto zrobić sobie badania USG czy też próby wątrobowe.

W schorzeniach wątroby wykorzystuje się w dużej mierze zioła ,które ułatwiają proces odtruwania wątroby,mają właściwości przeciwwirusowe,przeciwbakteryjne,wzmagają przepływ żółci oraz zwiększają jej wytwarzanie.Ojciec Czesław Klimuszko proponował stosowanie ziół w drugiej fazie leczenia szpitalnego

Mieszanka I
1.koszyczek rumianku 50 gr
2.kora kruszyny 50 gr
3.ziele mięty 50 gr
4.ziele krwawnika 50 gr
5.ziele fiołka trójbarwnego 50 gr
6.ziele dziurawca 50 gr
7.ziele drapacza lekarskiego 50 gr
Jedna łyżkę tej mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy prze pół godz po przykryciem ,pijemy trzy razy dziennie pół godz przed jedzeniem. Pić powoli

Mieszanka II
1.koszyczek rumianku 50 gr
2.ziele bylicy 50 gr
3.ziele nawłoci 50 gr
4.ziele majeranku 50 gr
5ziele szanty 50 gr
6.owoc czarnego bzu 50 gr
7.ziele rdestu ostrogorzkiego 50 gr

Jedna łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 30 minut .Pijemy trzy razy dziennie pół godziny przed posiłkiem