Wolne rodniki

0
223

Przyczyną wielu schorzeń występujących u człowieka są wolne rodniki. Są to cząsteczki lub jony, które posiadają jeden niesparowany elektron. Jeżeli nagromadzą się w znacznych ilościach w naszych komórkach mogą prowadzić do powstawania raka, czy przyspieszenia procesu starzenia się. Wolne rodniki w organizmie człowieka powstają na skutek reakcji tlenu. Kilka procent dostarczanych do komórek atomów tlenu zostaje pozbawiona jednego atomu, co prowadzi do powstawania tzw. oksydantów. Reagują one łatwo z innymi substancjami zawartymi w naszym organizmie niszcząc przy tym strukturę tkanek lub genów. Niewielka ilość rodników jest potrzebna w organizmie do przeprowadzania reakcji związanych z tworzeniem się enzymów, hormonów, utleniania toksyn. Jednak ich nadmiar niszczy naturalną strukturę komórkową. Wytwarzanie się oksydantów wzmaga się pod wpływem stresu, niewłaściwej diety, unikania wysiłku fizycznego, palenia papierosów i spożywania alkoholu. Żeby się ustrzec przed rodnikami powinniśmy dostarczyć więcej przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Bogata w nie jest dieta śródziemnomorska, produkty z pełnego ziarna, owoce, warzywa, należy natomiast unikać tłuszczu i siedzącego trybu życia. Tych kilka wskazówek pozwoli uchronić swój organizm przed szybszym starzeniem i wieloma chorobami.